Κόστα Ρίκα: Βιοποικιλότητα στις μπανάνες

Το paraquat προσφέρει στους μπανανοκαλλιεργητές της Κόστα Ρίκα μια αποτελεσματική διαχείριση της βλάστησης ενώ μειώνει τη διάβρωση εδάφους και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην φυτική βιοποικιλότητα, πράγμα που συμπεριλαμβάνει ψάρια, αμφίβια (κάμπιες, βατράχια, φρύνους), ερπετά (σαύρες) και πουλιά.
     
Η παραγωγή μπανάνας είναι πολύ πετυχημένη στα υγρά τροπικά κλίματα όπου η άριστη θερμοκρασία για ανάπτυξη είναι σταθερή για όλο το χρόνο. Ωστόσο, τα τροπικά μέρη συνδέονται επίσης και με μεγάλες βροχοπτώσεις. Για να αποτρέπεται η επιβάρυνση του νερού, το νερό που υπερχειλίζει μεταφέρεται μακριά μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος καναλιών. Αυτές οι συνθήκες προωθούν υψηλότερες κατακλύσεις από παράσιτα, αρρώστιες και ζιζάνια, πράγμα που πρέπει να ελέγχεται ή διαχειρίζεται από τη σχετικά υψηλή χρήση αγροχημικών.
Ωστόσο, οι όχθες και τα κανάλια των συστημάτων αποστράγγισης μπανανοφυτείας παρέχουν επίσης την ευκαιρία για βιοποικιλότητα των άγριων ειδών. Οι όχθες συνήθως σπέρνονται με πολυετή

Ορισμός

Ζιζάνια που επανέρχονται συνεχώς κάθε χρόνο. Ορισμένα νεκρώνονται το χειμώνα, αλλά οι ρίζες τους παραμένουν ζωντανές και επανεμφανίζονται την άνοιξη, ενώ ορισμένα δεν νεκρώνονται και αναπτύσσονται σε μέγεθος και ανάστημα την επόμενη σεζόν.

Επίσημες Αναφορές και Πόροι Σε Σύνδεση

Η Διεθνής Εταιρία Επιστήμης Ζιζανίων (IWSS) αντιπροσωπεύει μεμονωμένες ενώσεις σε όλο τον κόσμο.  Αναφέρονται στοιχεία αυτών των περιφερειακών ενώσεων.
αγρωστώδη

Ορισμός

Τα φύλλα είναι "στενά" σε αντίθεση με τα "πλατιά" φύλλα των πλατύφυλλων ζιζανίων. Επίσης ονομάζονται 'μονοκοτυλήδονα' που έχουν ένα φύλλο μονόσπορο σε αντίθεση με τα 'δικοτυλήδονα' που έχουν φύλλα δίσπορα.

Επίσημες Αναφορές και Πόροι Σε Σύνδεση

Η Διεθνής Εταιρία Επιστήμης Ζιζανίων (IWSS) αντιπροσωπεύει μεμονωμένες ενώσεις σε όλο τον κόσμο.  Αναφέρονται στοιχεία αυτών των περιφερειακών ενώσεων.
και συχνά φυτεύονται με χαμηλά δέντρα και θάμνους για να παγιδεύουν τις τυχαίες μετακινήσεις του ψεκάσματος και να μειώνουν τη διάβρωση εδάφους σε περιόδους υψηλής βροχόπτωσης. Αυτός ο βιότοπος εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα ψαριών, αμφιβίων (κάμππιες, βατράχια, φρύνοι), ερπετών (σαύρες) και πτηνών.
Το paraquat χρησιμοποιείται στη διαχείριση της βλάστησης σε ολόκληρες μπανανοφυτείες αφού διατηρεί την ακεραιότητα του εδάφους, αφήνοντας το ριζικό σύστημα πολυετών φυτών ανεπηρέαστο και άρα μειώνοντας τη διάβρωση του εδάφους. Απορροφάται γρήγορα μέσα στο έδαφος και δεν ρυπαίνει τα νερά της αποστράγγισης. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη* έχει επαληθεύσει ότι η μακρόχρονη χρήση του paraquat και άλλων χημικών ουσιών δεν επηρεάζει τη βιοποικιλότητα της μπανανοφυτείας. Τα αειφόρα οφέλη αυτού του συστήματος με βάση το paraquat είναι:
  • Μπορεί να συνυπάρχει μια σημαντική βιοποικιλότητα με μακροχρόνια χρήση αγροχημικών (και paraquat) στις μπανάνες
  • Το paraquat μπορεί να χρησιμοποιείται για διαχείριση ζιζανίων χωρίς να επηρεάζει τις ωφέλιμες διεργασίες όπως η αποσύνθεση αποβλήτων και η αναπνοή του εδάφους
  • Η χρήση του paraquat υποστηρίζει στόχους διαχείρισης για μείωση της διάβρωσης εδάφους και διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.
Τα οφέλη μεγάλης σημασίας του paraquat σε μπανανοφυτείες είναι: α) μόνο δράση επαφής, που επιτρέπει σε κατεσταλμένη πολυετή βλάστηση να αναγεννιέται, διατηρώντας την ακεραιότητα του εδάφους, β) αδρανοποιείται σε επαφή με το έδαφος και, άρα, δεν επηρεάζει τους οργανισμούς και διαδικασίες του εδάφους ή μετακινείται στο έδαφος για να μολύνει κανάλια αποστράγγισης, γ) αφού δεν είναι συστηματικό δεν βλάπτει τους ψευδόμισχους της μπανάνας αν ψεκαστούν τυχαία. *Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ της Ζένεκα (τώρα Syngenta), ΕΑΡΤΗ (Γεωργική Σχολή Περιφέρειας Υγρών Τροπικών), Del Monte και Dole, για να ερευνηθεί η βιοποικιλότητα σε εμπορικές και χαμηλής εισαγωγής μπανανοφυτείες.  Στην πενταετή περίοδο προ της μελέτης, οι έξι εμπορικές φυτείες είχαν όλες υποστεί μέχρι και εξήντα εφαρμογές μυκητοκτόνων ή νηματοκτόνων, και το paraquat χρησιμοποιούνταν τακτικά. Αντίθετα η εισαγωγή χημικών μειώθηκε κατά πολύ στις εκμεταλλεύσεις χαμηλής εισαγωγής.