Βιετνάμ: Μείωση της διάβρωσης εδάφους 

Το paraquat και οι μέθοδοι γεωργίας χωρίς άροση

Ορισμός

Γνωστή επίσης ως άροση συντήρησης ή μηδενική άροση, αποτελεί τρόπο ανάπτυξης καλλιεργειών από χρόνο σε χρόνο χωρίς παρενόχληση του εδάφους μέσω άροσης, δηλ., καλλιέργεια εδάφους συνήθως με μηχανήματα συρόμενα από το τρακτέρ.

Επίσημες Αναφορές και Πόροι Σε Σύνδεση

http://www.no-till.com Μια πύλη για διαδυκτιακή ενημέρωση σχετικά με την γεωρία χωρίς άροση.
δίνουν μια λύση που "μειώνει τη διάβρωση εδάφους και μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα για τους καλαμποκοκαλλιεργητές στο Βόρειο Βιετνάμ. Το καλαμπόκι (αραβόσιτος) είναι σημαντική σοδειά για τους Βιετναμέζους - ιδιαίτερα για εκείνους που ζούνε στη λοφώδη βορειοδυτική περιφέρεια, η οποία έχει πάνω από 180 χιλιάδες εκτάρια (εκτ.) καλαμποκιού. Σχεδόν όλο αυτό καλαμπόκι αναπτύσσετε σε έδαφος λοφοπλαγιάς κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχοπτώσεων.
Σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο 20ο Συνέδριο της Εταιρίας Επιστήμης Ζιζανίων Ασίας - Ειρηνικού το Νοέμβριο 2005, η εφαρμογή paraquat αμφότερα προφυτρωτικά και μεταξύ σειρών σε καλαμπόκι μείωσε τη διάβρωση εδάφους κατά 34% στην περιφέρεια αυτή και συντόμευσε το χρόνο ανάπτυξης κατά περισσότερο από 20 ημέρες ανά σαιζόν. Αυτό αντιπροσωπεύει εξοικονόμηση 750.000 Δολ. Βιετνάμ ανά εκτάριο σε κόστη για εργατικό δυναμικό  σε σύγκριση με τις μεθόδους χειρωνακτικού ξεχορταριάσματος. Η τεχνολογία χωρίς άροση αντιτίθεται στις παραδοσιακές αλλά χρονοβόρες γεωργικές πρακτικές "κόψε και κάψε" στο Βιετνάμ, το οποίο περιόριζε τους γεωργούς σε μια σοδειά το χρόνο και συχνά κατέληγε σε χαμηλές αποδόσεις και υψηλή διάβρωση εδάφους. Η διάβρωση εδάφους πρανών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της γωνίας κλίσης, βροχόπτωσης, επιφανειακών υπολειμμάτων, υφής εδάφους, και μέθοδο άροσης. Με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων άροσης,, η εκτεθειμένη επιφάνεια του εδάφους συμπυκνώνεται, αυξάνοντας την εκροή και μειώνοντας τη διείσδυση των ριζών του καλαμποκιού. Τα συστήματα χωρίς άροση, ορισμένες φορές επονομαζόμενα μηδενικής ή ελάχιστης άροσης, αναπτύχθηκαν για να αποτρέπεται η διάβρωση εδάφους, βελτιώνεται η γονιμότητα εδάφους, και μειώνεται το κόστος εργασίας και καυσίμων. Η δράση του paraquat μόνο με επαφή επιτρέπει στους αγρότες να ελέγχουν τα ζιζάνια χωρίς να σκοτώνουν τη δομή της ρίζας, περιορίζοντας την εκροή των ομβρίων υδάτων και του εδάφους, και καθιστώντας το ένα ιδανικό ζιζανιοκτόνο για χρήση σε συστήματα χωρίς άροση. Επιπλέον, η ταχεία δράση του και η αξεπέραστη σταθερότητα σε βροχόπτωση δίνουν στους αγρότες τη δυνατότητα να φυτεύουν το καλαμπόκι αμέσως μετά την εφαρμογή, ακόμα και την εποχή των βροχών.  

Οφέλη κόστους της μεθόδου paraquat χωρίς άροση

Παραδοσιακή μέθοδος Μέθοδος paraquat χωρίς άροση
Είδος
VND 1000 Είδος VND 1000
Κόστος κοπής ζιζανίων προ φυτέματος 675 Κόστος paraquat 450
Κόστος ξεχορταριάσματος με το χέρι μετά 30 ημέρες 475 Κόστος εφαρμογής 240
Συνολικό κόστος 1.125 Συνολικό κόστος 690
Απόδοση συγκομιδής 5.040 Απόδοση συγκομιδής 5.400
Όφελος που αποκτήθηκε 3.915 Όφελος που αποκτήθηκε 4.710
 
"Εκτός από τα οφέλη στη μείωση διάβρωσης του εδάφους και αύξηση της γονιμότητας του, η μελέτη μας έδειξε ότι το paraquat έδωσε άψογο έλεγχο ζιζανίων, με αποτέλεσμα αύξηση απόδοσης στις σοδειές," είπε ο κ. Τουάν - Υποδιευθυντής του Βόρειου Ορεινού Κέντρου Γεωργικών Ερευνών.
"Η χρήση του paraquat σε σύστημα χωρίς άροση δεν επιτρέπει μόνο στους αγρότες να φυτεύουν καλαμπόκια ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά επίσης εξοικονομεί πάνω από 20 ημέρες έναντι των παραδοσιακών μεθόδων φυτέματος," Εξηγεί ο Δρ. Νγκουέν Τρουόνγκ Ταν - Επικεφαλής του Τμήματος Παρασίτων, Ζιζανίων και Περιβάλλοντος του Εθνικού Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών. "Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γεωργούς να φυτεύουν και δεύτερη σοδειά όπως σόγια ή ρύζι."
 Η κυρία Φαμ Τι Ρανγκ, μια αγρότισσα στο χωριό Μιν Μπάο, περιφέρεια Γιεν Μπάι, είπε, "Αυτή η μέθοδος εξοικονόμησε πολλά εργατικά χέρια σε σύγκριση με το ξεχορτάριασμα χειρωνακτικά. Λιγότερη σκληρή δουλειά στην καλλιέργεια. μειωμένη διάβρωση εδάφους. αυξημένη απόδοση καλαμποκιού. Έτσι, περιμέναμε ότι αυτή η μέθοδος πρέπει να προωθηθεί πολύ για να την εφαρμόζουν οι αγρότες."
Ο κύριος Τραν Βαν Βιν, άλλος αγρότης στο Γιεν Μπάι λέει:
"Στο παρελθόν πριν φυτέψουμε το καλαμπόκι έπρεπε να κόψουμε τα ζιζάνια, να περιμένουν να στεγνώσουν και μετά να τα κάψουμε…πολλοί εργάτες και χρόνος που ξοδεύεται για την προετοιμασία της γης. Τώρα χρειαστήκαμε μόνο ανθρώπους να ψεκάσουν το προϊόν και αυτό ήταν εύκολο... Το κόστος ξεχορταριάσματος ήταν το μισό από αυτό με την παραδοσιακή μέθοδο. Υπολογίσαμε ότι το όφελος που αποκτήθηκε ήταν περίπου 400.000 - 500.000 ανά εκτάριο. Προτείναμε η εταιρία να προμηθεύει αυτό το προϊόν στην περιφέρεια μας όσο πιο το δυνατό πιο γρήγορα για να εφαρμόζει ο γεωργός την καινούργια μέθοδο," είπε ο κύριος Φουνγκ Σιν Χόι, ένας αγρότης στην περιφέρεια Χόα Μπιν.